-

PVT John N.Wold geb. 26/08/1891 - KIA 01/11/1918

 

John Wold as childJohn Wold werd geboren als Jon Kommandantvold in Røros, Noorwegen op 26 Augustus 1891. Zijn ouders waren Nils Jonsen Kommandantvold en Gjertrud Marie Simensdatter Bukvold, beiden inwoners van Røros.The home in Røros.
Zij hadden 5 kinderen: Jon (°1888 - †1890), John (°1891), Simen (°1894 - †1918), Reinholt (°1886) en Magnus Kommandantvold (°1897). In hetzelfde huis woonden de weduwe Margrete Belgmaker en Ole H. Graadal.
Kort voor PVT John Wold sneuvelde stierf ook zijn jongere broer Simen op 30 Augustus 1918 aan de gevolgen van de Spaanse griep! John's moeder over- leed in 1911, kort daarnaa emigreerde John naar Amerika. John schreef vele brieven naar zijn vader waarvan er nog enkele in het bezit zijn van zijn familie. John was zeer tegen de oorlog. Zijn vader Nils Kommandantvold leefde nog tot 1945 en kon nog enkele maanden genieten van het leven na WWII.


Dit is het ongelooflijke verhaal van de wieg waar ook John heeft in geslapen.


"When I mentioned who had used the old cradle from Røros (in which also John Wold slept Original cradle as a baby), i forgot to tell that even our grandson used it last year - as the first from his generation!

On this picture from October 2013 he had grown to big to sleep in it. I took the picture of Sigurd sitting in he cradle as it was placed in the entrance to be carried out from their appartement in Oslo. Now it is back in our sitting-room (in Stavanger) filled with CDs. We hope for more grandchildren to use it in the future. This little craddle has already a long history, as my grandfather Reinholt was the first to use it in 1886."
Deze wieg word nog steeds gebruikt in de familie van John !!!

Dit verhaal werd verteld door Ingeborg, achternicht van John.


Hier enkele foto's van John met zijn broers en vrienden voor zijn vertrek naar de USA.
Røros was een klein levendig stadje met enkele kopermijnen, de mijnbouw begon er in 1644 Glenwood february 21 1915 Kornelius Moan (standing) and John Wold sitting.en eindigde in 1977. John's vader, Nils werkte in de mijn op de afdeling waar het koper werd gesmolten.
Tegenwoordig is Røros ( http://www.roros.no/ ) een pittoresk en toeristisch dorpje in de bergen van Midden-Noorwegen, niet ver van de Zweedse grens. Er woont niet langer familie met de achternaam Kommandantvold in Røros. De familie veranderden hun achternaam naar Vold (of Wold).
John Wold painterDe oudste zoon Reinholt emigreerde in 1904 naar de USA waar hij inwoonde bij een nonkel, Reinholt keerde echter voorgoed terug naar Noorwegen in 1910, trouwde en had vier kinderen, momenteel zijn er ongeveer 50 nazaten van Reinholt die verspreid in gans Noorwegen leven.
John Kommandantvold volgde het voorbeeld van zijn oudere broer en emigreerde op zijn beurt via Canada naar de USA nadat in 1911 zijn moeder overleed.

John was van opleiding schilder en kon aan de slag bij eenJohn second from right reeds langere tijd uitgeweken dorpsgenoot Kornelius Moan.
Het schildersbedrijf van Kornelius was gevestigd in Glenwood, Minnesota, John was gekend als een ernstig, toegewijd en betrouwbaar persoon.
John schreef regelmatig brieven naar zijn vader en broers. Hier kan je één van de eerste postkaarten bekijken die John verzond vanuit Glenwood, MN.

Rechts een foto van John in de USA met enkele vrienden

In het stadje Glenwood, MN woonden vele Noorse emigranten en John was een zeer actief een graag geziene figuur in het verenigingsleven van het kleine stadje die tot Pope County behoord.

PVT John N. WoldIn Juni 1917 werd John opgeroepen om dienst te nemen in het Amerikaansleger, hij melde zich aan op 28 juni in "Camp Grant" waar eenJohn Wold in the USA. korte training volgde.
Nadien werd hij ingedeeld bij het 344th Infantry Regiment, 86th Black Hawk Division.
Op 5 oktober schreef hij vanuit Frankrijk een brief naar Kornelius Moan met het nieuws dat hij via Engeland veilig en wel in Frankrijk was aangekomen. De spannende overtocht naar Europa was goed verlopen en er waren geen aanvallen geweest van Duitse onderzeeërs. Bij aankomst in Europa werd hij toegevoegd aan het 148th Infantry Regiment.
De avond van 1 November zat John met andere mannen van zijn eenheid in de omgeving van Nederename en ze hadden zich in de nieuwe posities ingegraven.
John werd op dat moment geraakt door een granaatscherf in zijn gelaat en was waarschijnlijk op slag dood. Toen even later een bevel van man tot John with friends in the USA. man moest doorgegeven worden werd opgemerkt dat John niet antwoorde.
Hij werd eerst begraven in Nederename, later toen men hem wou opgraven en overbrengen naar Waregem bleek dat alle identificatie papieren waren verdwenen. Zodus werd PVT John Wold eerst als "Unknown 2808" begraven eerst in Plot B, graf 95 en later in Plot C, graf 143.
Bij de definitieve aanleg van het Flanders Field American Cemetery kon men hem op 1 Juli 1922 nog identificeren aan de hand van een brief die aan hem gericht was, in zijn zakken werd gevonden.
PVT John N. Wold rust sinsdien in Plot D - Rij 04 - Graf 19.
The Accolade of the New Chivalry of Humanity.Links kan men een foto bekijken van de "The Accolade of the New Chivalry of Humanity" die in 1921 werd opgestuurd aan alle families van gesneuvelden en oud-strijders van WWI. Dit certifikaat werd getekend door President Woodward Wilson en is op naam van PVT John Wold. Dit document werd zorgvuldig bewaard in het geboortehuis van John en gefotografeerd door Ingeborg enkele jaren geleden.
Sinds kort werd door de Flanders Field Legion Post BE02 een adoptie programma opgestart en het graf van PVT John Wold werd aan mij toegewezen. De bedoeling van mijn zoektocht naar foto's en informatie is voor mij om John ietsje beter te leren kennen en als ik het graf bezoek een gezicht achter het kruis te zien. Via een artikel die verscheen in de lokale krant "Fjell-Ljom" op 26 Juni 2014 was de zoektocht succesvol en ik heb nu contact met achterneven en nichten van John.

John and friend 1915 John and Kornelius Moan 1915Magnus and Simen.

Hier enkele documenten en een brief door John geschreven.

Brief door John geschreven.


Op 26 Juli 2014 bezocht Mr. Rune Ask, kleinzoon van Reinholt het graf van John en op 16 Augustus werd ik officieel adoptant van het graf van PVT John Wold.

Klik op de foto's om naar de albums te gaan op Picasa. Op de foto volledig rechts is het graf te zien van John's ouders in Noorwegen. De beide vlagjes werden mee genomen door Rune, achterneef van PVT John Wold tijdens een bezoek aan John's graf op het Flanders Field American cemetery. Rune plaatste deze aan het graf van John's ouders in Noorwegen een symbolische hereniging met hun zoon na 97 jaar!

Visit of family in 2014 Adoption CertificateNorway - Belgium


Met speciale dank aan Pope County Historical Society, Patrick Lernout, Geir Helling, Ståle Lund, Tore S. Falch en in het bijzonder (voor de foto's) Mr. Rune Ask en zijn zuster Ingeborg.