-


F/O William M Thieme Jr (Bill) Geb 01/18/1923 - KIA 04/04/1944


Mike at Fairfax High SchoolMike Thieme (bij zijn makkers gekend als Bill) werd geboren op 18 Jan, 1923 te Fairfax, Oklahoma. Zijn vader was William M. Thieme, Sr. wiens ouders emigreerden vanuit Duitsland voor zijn geboorte. Mr. Thieme Senior was een zadel en harnas maker en verkoper. Hij kwam naar Fairfax in 1912 en trouwde met Bonnie Nash in 1914. Bonnie was juist 18 jaar oud en werkte als reporter voor het krant van haar vader.  Zij ging iedere dag naar het station van Fairfax om de nieuwe inwoners te raporteren en het was daar dat zij haar toekomstige man William ontmoette. Bonnie’s familie waren bij de eerste emigranten en haar moeder Bonnie was verwant aan John Quincy Adams de 6'de president van de Verenigde Staten van Amerika. Bonnie’s was uitgever van een nieuwskrant en had een verplaatsbare drukpers die hij meenam terwijl hij rondreisde in het toen nog wilde Oklahoma territorium om nieuws heet van de naald af te drukken in de krant. De Thieme’s hadden vier kinderen:  Billie, Lucille, Mildred en Mike. Lucille and Billie zijn momenteel nog in leven en wonen in Sweeny, Texas. De beide ouders van Mike Thieme’ werden meer dan 90 jaar oud.
Mike was geliefd bij iedereen in het kleine stadje Fairfax OK. Zelfs William M Thieme Jrvandaag nog, wanneer zijn dochter Fairfax bezoekt, komen oude mensen bij haar en vertellen over Mike als een uitzonderlijk persoon. Mike was een volgeling van de " the First Presbyterian Church" en voltooide zijn volledige schoolopleiding in Fairfax.Maar Mike’s grootste liefde was muziek, hij had een mooie stem en speelde vloeiend piano en trompet. Hij speelde en zong in een Mike and Betty with their little daughter Ann.band waarmee zij deelnamen aan zangwedstrijden. Bill kon een instrument opnemen en direkt bespelen. Mike vertelde dat de Aziatische de enige muziek was waar hij niet van hield omdat hij er geen woord van verstond. Hij ging bij het Air Corps in 1941 en speelde in the military band te Moffet Field CA; maar wanneer de luchtmacht piloten nodig had na de aanval in Pearl Harbor stelde hij zich vrijwillig kandidaat. Mike hield van het vliegen. Mike startte zijn cadet training op the "Hancock College of Aeronautics" te Santa Maria, CA van 6/24/1942 tot 8/27/1942, deze basis was een classification center en Ground School. Na te zijn goedgekeurd voor een opleiding als piloot, werd Mike naar de " Merced Army Flying School" te Merced CA gezonden. Dit was één van de vliegscholen voor de mannen die goed bevonden waren om een opleiding tot piloot te krijgen. Cadet Mike Thieme kreeg zijn Mike at Tucson AZ"pilot Wings" en werd bevorderd tot Flight Officer op Williams Field Mesa AZ.
Mike ontmoette zijn toekomstige beeldmooie vrouw Betty Ann, terwijl hij gelegerd was op de Castle Air Base te Merced, CA.  Zij trouwden in 1942 in Arizona waar Mike toen was overgeplaatst. Hun dochter Betty Ann, Jr. werd geboren in Tucson, AZ in 1943. Van Arizona werd Mike terug overgeplaatst naar Bruning,NE waar het koppel leefde in een boerderij woning die verdeeld werd onder verschillende jonge gezinnen.Gedurende de oorlog was het niet uitzonderlijk dat verscheidene gezinnen een kamer verdeelden door het ophangen van dekens op wat privacy te hebben. Betty Ann vertelde dat de boer waar zij woonden s'ochtensvroeg de huilende baby kwam halen om er mee te spelen in de warme keuken, terwijl de ouders aan het uitslapen waren. De man hield van babies! Een van de families die de Mike and Betty at Merced CA boerderijwoning deelden met het jong gezin waren Bill Bontley en zijn vrouw
De beide gezinnen werden heel goeie vrienden van elkaar. Bill Bontley was één van de piloten die ook tijdens de fatale missie #40 neergehaald werd maar had het geluk van te eindigen in een POW kamp in Roemenië. Bontley overleefde de oorlog en keerde terug naar huis. Mike en Betty’s plan was om te verhuizen naar California na de oorlog en muziekleraar te worden aan een Highschool. Mike hield van kinderen en muziek.Bill and Betty at Merced CAOp Brunning Airfield kreeg Mike met zijn inmiddels samengestelde crew een a B-24 Liberator Tail #11; serial #41-292175 toegewezen op 20 Oct. '43,zij noemden het vliegtuig "Betty Ann" naar de naam van zijn beeldschone vrouw. Mike en zijn crew met 2LT Gilbert Malrait vlogen overzees naar het Europees strijdtoneel.
Elke crew vloog afzonderlijk met het hun toegewezen vliegtuig overzee langs een route over Zuid Florida, dan naar Puerto Rico en daarna over Brazilië.Zij overshreedden de Atlantische oceaan van Brazilië naar Dakar, Afrika. Vanuit Dakar de vliegende forten noordwaarts naar Tunis over Marrakech. Vanuit Tunis vlogen ze naar de operationele basis van Grottaglie Field gelegen in de hiel van de Italiaanse laars tegen de stad Taranto,F/O William Thieme at Grottaglie Italy Italy. F/O William Thieme had zijn eerst accident tijdens de overtocht naar Europa. The B-24 "Betty Ann" kreeg moeilijkheden door overvloedige ijsafzetting op het toestel over West-Africa. De crew moest het vliegtuig verlaten, dit gebeurde op 15 Dec. '43. Dertien konden succesvol het toestel verlaten maar Kaptain Hiero Hays was KIA omdat zijn parachute niet opende.
F/O William Thieme deed 17 missies vanuit Grottaglie en sneuvelde samen met 2LT Gilbert Malrait tijdens de fatale missie #40 met als target het rangeerstation van Boekarest.De B-24 werd getroffen door flak and vijandelijke jagers en stortte brandend neer in de omgeving van Boekarest. Bill was zeer geliefd bij zijn strijd - F/O William Thieme at Grottaglie Italy makkers en het was een groot verlies van een uitzonderlijk begaafde piloot.F/O William Mike Thieme werd begraven op het burgerlijk kerkhof van Giurgiu in Roemenië tesamen met 2LT Gilber Malrait en zes andere crew leden.Later werden F/O William M Thieme en zijn crewleden terug opgegraven en overgebracht naar het Militair Amerikaans kerkhof van Sinaia in Roemenië. Hier werden door de American Graves Registration Service de crew leden afzonderlijk geidentificieerd en tijdelijk begraven.
In 1950 werden sommige stoffelijke overschotten (waaronder F/O William Mike Thieme) gerepatrieerd naar de USA op vraag van de naaste familie. F/O William Mike Thieme Jr werd definitief begraven met militaire eer op 3 Juni, 1950. De begraving vond plaats op het Fairfax Cemetery in Fairfax Oklahoma. Hij liet zijn kleine dochter Ann en zijn jonge vrouw Betty Ann Thieme na. Mike werd overleefd door zijn ouders en zusters Mildred, Billie en Lucille. Hij zal voor altijd in de herinnering blijven als een goed mens en geliefd door iedereen die het geluk had van hem te kennen. Ik hoop dat Mike en alles wat hij voor stond, nooit vergeten word en zijn herinnering voor eeuwig blijft bewaard. Zijn vrouw Betty Ann heeft Mike haar eerste grote liefde nooit vergeten, zij stierf op 27 Mei, 2007 in Woodland CA. Zij was 82 jaar oud. Betty was geboren te Merced op 4 Oktober, 1924.

Mike's naam staat op de Memorial wall te Fairfax, Oklahoma stad waar hij werd geboren.
Memorial Wall for Fairfax Veterans. Memorial Wall for Fairfax Veterans. Memorial Wall for Fairfax Veterans.

Zie de MACR pagina's, dagboek April 1944(zie 4 April),brief aan Betty Ann,graf Mike.
MACR pagina  F/O William ThiemeMACR pagina F/O William ThiemeDagboek pagina April 1944Brief ouders O'RourkeGraf F/O William M Thieme

Brieven van Kpl Louis Lannon en zijn ouders aan Betty Ann Thieme de vrouw van Mike.
Brief Cpl Louis Lannon Brief Cpl Louis Lannon Brief ouders Lannon Brief ouders Lannon
F/O William Mike Thieme kreeg verschillende onderscheidingen. Klik op de namen.
Awards F/O Mike Thieme
Air Medal with one oak leave cluster.
World War II Victory Medal.
American Defence Service Medal.
Purple Heart Medal
.
Links de box waarin de originele pilot Wings,Ribbons, Awards and buttons van F/O William Mike Thieme zijn bewaard.
Purple Heart, Citation of honor, Honorable Discharge paper.


Purple Heart docCitation of HonorHonorable Discharge after complishing trainingDoc on finishing Training

Hier de individual flight records van F/O William Thieme.

Flight record December 1943 Flight record January 1944 Flight record February 1944 Flight record March 1944 Flight record April 1944


Mijn speciale dank gaat uit naar Betty Ann Thieme Jr voor de foto's en het levensverhaal van haar vader F/O William Mike Thieme Jr gekend als "Bill" bij zijn vrienden.

Wordt vervolgd ...