-


2LT Edward J O'Rourke Geb 05/10/1921 - KIA 04/04/19442LT Edward O'Rourke 2Lt Edward O'Rourke was de zoon van Mr en Mrs John F O'Rourke wonende te Port Huron MI.
Hij gradueerde aan de St Stephen High School in 1939 en zou zijn studies verder zetten aan het Port Huron Junior College maar begon aan zijn miltaire dienst als Air cadet in 1942.
Edward werd aangeworven in het Army Aircorps te Detroit MI op 04/11/1942. Edward startte zijn training op Eagle Pass Army Air Field Texas in Juni 1943. Daarna gevolgd door training en scholing op het Harvey Parks Airport, Sikeston, MO. Op het Garden City Army Airfield, KA Edward deed hij zijn eerste vliegervaring op met de BT-13 Vailiant.
De BT-13 Valiant was het basis model waarop de meeste piloten tijdens WWII leerden vliegen. Na 1945 werd dit vliegtuig type2LT Edward O'Rourke vervangen door meer geavanceerde modellen. Edward's training tot piloot werd daarne vervolgd op Eagle Pass AAF, TX. Edward gradueerde op 22 Juni met Class 43-F, werd bevorderd tot 2LT en kreeg zijn piloot wings. 2LT Edward O'Rourke kreeg ook een onderscheiding voor aerial gunnery en was nu officieel jachtpiloot. 2LT Edward O'Rourke begon aan een training voor B-24 piloot op Biggs Field, El Paso, Tx. Edward werd piloot van een B-24 Liberator en werd toegevoegd als co piloot aan de Thieme Crew. Hij vertrok overzee met de Thieme Crew en Gilbert Malrait in November, 1943.
Lt Edward O'Rourke was gekend onder zijn vrienden als "Ted". In zijn laatste brief aan zijn ouders schreef hij over zijn onderscheiding the "Air Medal" die hij kreeg op 20 Maart te Grottaglie Italiƫ. Zijn zieke zuster Grace stierf de dag na het ontvangen van een brief van Louis Lannon, met het bericht dat Edward waarschijnlijk de missie #40 niet had overleefd. Zie hier de brief die Lannon's moeder schreef naar O'Neals moeder.

Hier 2 foto's van Edward en zijn broer LT John F. O'Rourke, LT John F O'Rourke diende eveneens in het Air Corps.De memorial op National WWII memorial.
Edward (Ted) on the left.2LT Edward O'Rourke on the right.WWII Memorial

Hier een collage gemaakt door Mary Lynn de nicht 2LT Edward O'Rourke. Klik op de foto's!

Edward at the Army. 2LT Edward O'Rourke on the right. Edward second from left Edward on the left at Garden City, MO Edward second from the right 2LT Edward O'Rourke on the left. Edward

Een collage krantenknipsels. Klick op de artikels!

Missing in Action report 15th Airforce is ended Edward O'Rourke is killed in action Air Medal for sons Funeral Services General Marshall Funeral Memorial Tablet Body of Edward send home Memorial services In Memory of LT "Ted" O'Rourke Holly hour. Edward and friends. Young Heroes
Hier is zijn graf op het Mount Hope Cemetery Port Huron MI.De man die Ted eer bewijst is Len Schattler, zijn nonkel SSGT Howard Schattler werd ook neergehaald op 04-04-1944 maar overleefde de oorlog. Edward's stoffelijk overschot werd overgebracht op vraag van zijn ouders en met militaire eer begraven op 27 mei 1950. Zie ook de MACR pagina over Edward en de artikels in de "Port Huron Times Herald" van 25 April 1944 en 26 & 27 Mei 1950.
Grave 2LT O'Rourkeclick on imageclick on imageclick on imageclick on imageclick on image

Enkele brieven van de andere families naar Ted's ouders en een brief naar de Sunderland's.

Brief ouders Louis Lannon Brief zuster van John Belcher Brief van de O'Neal familie. Brief naar de Sunderland familie

2LT Edward O'Rourke's naam is gebeiteld op de Memorial Tablet te Port Huron, MI.


Memorial at Port Huron.Memorial at Port Huron.Memorial at Port Huron.Memorial at Port Huron.Memorial Wall at Port Huron MI.Memorial Wall at Port Huron MI.

Mijn speciale dank voor het schenken van de foto's gaat naar Mary Lynn, Edward en Charlotte O'Rourke. Edward is de zoon van John F O'Rourke, broer van 2LT Edward O'Rourke.
Word vervolgd ...