-

 

T/Sgt Louis A.Lannon (Bud) Geb. 13/08/1920 - Gest. 24/11/1978

 

Cpl Louis Lannon in B-17Korporaal Louis Lannon werd geboren op 13/08/1920 te Topeka Kansas en verbleef zijn hele leven in dezelfde stad. Hij nam dienst bij het leger te FT Leavenworth KA op 25/09/1942.
Zijn dienstijd duurde tot 23/02/1945. Louis kreeg een opleiding als schutter wapenmeester als onderdeel van een B-24 bemanning. Hij werd net als Gilbert ingedeeld bij Crew 9-12-D met F/O William Thieme als piloot. Louis was aan boord op de fatale #40 missie als linkse "waist gunner".
Op 10 minuten van de bestemming werd de formatie bommenwerpers aangevallen door 80 a 100 vijandelijke jagers en tergelijkertijd onder hevig onder vuur genomen door het flak luchtafweergeschut. Op een bepaald ogenblik werd het vliegtuig zwaar geraakt en werd Kpl Lannon omver gesmeten door het geweld van de impact. Op zijn linker voorarm werd het vlees weg gesneden door rondvliegende granaatscherven.
Duizelig en bloedend bleef Louis vuren op de vijand. Hij was zichCpl Louis A Lannon niet bewust dat het vliegtuig in brand stond. Kpl Lannon bleef nog altijd vuren naar de vijandelijke jagers terwijl het vliegtuig de volle lading kreeg en zwaar werd beschadigt. Hij werd nogmaals geraakt door metaalsplinters aan zijn onderbenen.
Louis werd nog een derde keer geraakt en granaatscherven raakten zijn rug en ogen. Hij bleef nog altijd schieten niet tegenstaande hij verblind was door het bloed in zijn ogen. Op zeker ogenblik begon de B-24 te vallen en Louis sprong tesamen met de staartschutter Sgt Ingmar Hippe uit het brandende vliegtuig.
Eenmaal op de grond werden beide mannen gevangen genomen door duitse soldaten en naar het hospitaal gebracht. De duitse dokters lieten Kpl Louis Lannon 2 dagen aan zijn lot over omdat ze dachten dat hij het toch niet zou overleven. Na 2 dagen realizeerden de dokters dat hij het mischien toch zou halen en gaven hem dan bloedplasma en opereerden zijn verwondingen. Hij was zwaar gewond en bleef 71 dagen in het hospitaal tot zijn overbrenging naar het gevangenkamp "Camp Shumen" in Bulgarije. Het was een zeer harde tijd met weinig eten.
Op 3 September 1944, vijf maanden na zijn gevangenneming werd het kamp bevrijd door deLouis Lannon in the 70's Russen en iedereen vrij- gelaten en op de trein naar Turkije gezet. Er werd door de gevangenen een aangepast liedje gekomponeerd hier te lezen. Louis kwam terug thuis en werd op 23 Februari 1945 eervol ontslagen uit het leger.
Na zijn thuiskomst had Louis nog veel last van zijn ver-wondingen (zijn hart was geraakt door een granaatscherf) en de psychische gevolgen van zijn servaringen. Louis herstelde nooit van zijn verwondingen en werd zijn verdere leven behandeld door het Veteran Administration Hopital in Topeka. Er stak nog een groot stuk metaal in zijn rug en de dokters vonden het te riskant om te opereren.
" het is als een mes die in de rug steekt" vertelde Louis Louis Lannon at his home in 1974en leed soms veel pijn tijdens het stappen. Louis heeft nooit meer gewerkt en moest zijn job van vliegtuig inspekteur op geven. Hij kon uren op het terras van zijn huis zitten en nadenken over de gebeurtenissen die zijn leven drastich veranderden.
Hij was inmiddels gescheiden van zijn vrouw en woonde terug bij zijn ouders. Hij bleef nog wat kontakt houden met zijn inmiddels goeie vriend James O'Neal. Louis Lannon overleed op 24 Nov 1978 in het hospitaal van Topeka en werd begraven op het " Mount Calvary Cemetery " te Topeka Kansas. Hij liet een broer Charles Tom Lannan, zuster Jane Lannon en zijn moeder Dorothy Lannan achter. Hij had ook 3 kinderen.
Hij kreeg de "Purple Heart Medal with three clusters" en de "Airmedal with Oak Leaf Cluster". Louis kreeg eindelijk na 19 jaar, de hoge onderscheiding "The Distinguished Service Cross" voor de buitengewone moed getoond in het gevecht gedurende de missie #40 boven Boekarest op 4 April 1944. Hij kreeg ook de "European Theater Medal.
Louis Lannon was een buitengewoon mens en verdiend het diepste respekt voor zijn betoonde moed op deze fatale 04/04/1944. Ik hoop met dit eerbetoon dat Louis nooit zal worden vergeten en blijven bestaan in de herinnering van iedereen die hem leerde kennen via deze pagina.

Missies, telegram en de gebeurtenissen op 04/04/1944 verteld door Cpl Louis A Lannon.

Missions done by Cpl Louis LannonTelegram house commingPage 1 of the storyPage 2 of the storyPage 3 of the story

Brieven van Louis Lannon en zijn ouders en krantenartikel over zijn terugkomst.

LetterLetterLetterLetterComming home

Grave Louis LannonHet volgende is het overlijdensbericht verschenen in de TOPEKA CAPITAL-JOURNAL, op Zondag 26 Nov, 1978 op pagina nr 60 voor Louis Allen Lannon:
"Louis A. Lannon - Services will be at 11 a.m. Monday at Holy Name Catholic Church for Louis A. Lannon, 58, 614 Jewell, who died Friday at a Topeka hospital.
He was born Aug. 13, 1920, in Topeka, and was a lifelong resident of Topeka.
He was an Air Force veteran of World War II, a prisoner of war in Bulgaria, received two presidential unit citations, a Purple Heart with three clusters, an Air Medal with Oak Leaf Cluster and the Distinguished Service Cross.
He was a member of Holy Name Church and Veterans of Foreign Wars Post 1650.
Survivors are a brother, Charles Thomas Lannan of Paxico and a sister, Mrs. Jane Exley, and his mother, Mrs. Dorothy Lannan, of the home.
Mr. Lannon will lie in state from 2 to 9 p.m. with a parish rosary recited at 7 p.m. Sunday at the funeral home. Burial will be at Mount Calvary Cemetery."


LANNON, LOUIS A. the Distinguished Service Cross
Synopsis:
The President of the United States takes pleasure in presenting the Distinguished Service Cross to Louis A. Lannon, Technical Sergeant, U.S. Army Air Forces, for extraordinary heroism in connection with military operations against an armed enemy during an air mission on 4 April 1944, in the Mediterranean Theater of Operations. Technical Sergeant Lannon's unquestionable valor in aerial combat is in keeping with the highest traditions of the military service and reflects great credit upon himself and the United States Army Air Forces.

Headquarters: U.S. Army Air Forces-Mediterranean Theater of Operations, General Orders No. 42 (1945)

Documenten en artikels uit de krant.

DocumentDocumentArticleDocumentArticle

Mijn speciale dank gaat naar Louis Lannon's zuster Jane Lannan en zijn neef Donald Exley voor de vriendelijke hulp en de foto's en documenten die ze me toestuurden.

Wordt vervolgd indien nieuwe informatie wordt gevonden.