-


PFC Cruz Gamboa Geb.15 Sept, 1925 - FOD 18 Januari, 1945.


PFC Cruz L. GamboaOp deze pagina een eerbetoon aan PFC Cruz Gamboa. Ik adopteerde PFC Cruz Gamboa zijn graf op het Ardennes American Cemetery te Neuville-en-Condroz. Dit is één van de drie Amerikaanse kerkhoven in België. Ik las het trieste verhaal van deze jongeman tijdens mijn zoektocht naar de Thieme crew en besloot om iets te doen ter ere van deze gewone soldaat die sneuvelde voor de vrijheid in Europa. Alle informatie die ik kan vinden wordt op deze pagina gebundeld.
Er wordt nog onderzoek verricht naar de tijd voor hij ontscheepte in Europa. In ieder geval wordt op de fiche van de NARA als beroep vermeld code "499" maar ik ben niet op de hoogte van wat deze code betekent, dat kan misschien iemand anders beantwoorden.
Tot nu toe werd de volgende informatie gevonden aan de hand van de "Morning Reports", ochtend verslagen van het 28th Infanterie Regiment bewaard door de NARA:

PFC Cruz Gamboa werd ingedeeld bij compagnie G van het 28e Infanterie Regiment op 5 januari 1945 als schutterMorning report Jan 6, 1945 (Riffle man MOS 745). PFC Cruz Gamboa was een vervanging samen met 23 andere soldaten, het 28th Regiment had reeds zware verliezen geleden tijdens de strijd in het Hurtgen woud. Hoofdkwartier van de 8th Div 28th Reg lag op deze datum ongeveer 1 mijl ten oosten van Vossenack in het Hurtgen woud. De kaart van dit gebied is vermeld als "kaart van Duitsland vel 5304". Alle kaarten worden be-waard in de Nationale archieven in Maryland. Ik ben niet zo bekend met het proces voor het verkrijgen van de kaarten zelf.
OpMorning report Jan 21, 1945 21 januari werd hij vermeld als "ontheven van opdracht" de reden is dat hij vermist werd na een patrouille en als MIA word vermeld op 18 januari, 1945.
Waarschijnlijk raakte PFC Cruz Gamboa dodelijk gewond tijdens deze patrouille op 18 Januarie en bleef achter zodat hij als "Missing in Action" werd vermeld op het ochtendverslag van 21 Januarie 1945, omdat het niet definitief vaststond dat Cruz was gesneuveld. Ik ben er bijna van overtuigd dat PFC Cruz Gamboa sneuvelde tijdens deze actie maar door de locatie was het moeilijk om het lichaam terug mee te nemen naar het kamp. De IDPF files die ik verwacht zullen dit waarschijnlijk uitwijzen. Dit is een heel triest verhaal, PFC Cruz Gamboa was nog maar 2 weken aan het front. Hij heeft de kans niet gekregen om wat gevechtservaring op te doen.
Ik probeer nu nog uit te zoeken waar hij zijn training kreeg voor hij werd overgeplaatst naar een of ander troependepot in Frankrijk.

Het volgende verhaal werd verteld door zijn nicht, Vickie Gomez:

Cruz Lara Gamboa werd geboren op 15 september 1925 uit het huwelijk van Juan (1884-1960) en Hijinia(Lara) Gamboa(1887-1954). Cruz was de jongste van twaalf kinderen. Zijn broers en zussen waren Silvestra (1906-1995), Andrea (1907-1982); Ramona (1907-1948); refugiaPVT Cruz L Gamboa "Cuca" (1908-1980; Elauteria "Teah" (1909-1993); Gregorio (1913-1980); Alejandra (1914); Felipa (1918-2007), Leonardo (1920-1957), en Placido (1922-1983) Hun geloofsovertuiging was Rooms-Katholiek en Cruz wordt beschreven als een zeer vriendelijk, rustige en serieuze jongen. De meeste van zijn neven en nichten herinneren hem als hun "lievelingsoom" die altijd klaar stond om te helpen waar hij kon.
Cruz ging naar school in Barstow, Texas wat werd aangeduid als de "Mexicaanse school". Een van zijn neven, Severo Garcia, herinnert zich dat Cruz de school op jonge leeftijd verliet om zijn vader te helpen op de boerderij tot aan zijn dienstneming bij het leger.
Cruz voltooide zijn basisopleiding in Ft.Bliss, Texas. Zijn tante Severa woonde in El Paso, TX, zodoende kon Cruz tijdens zijn opleiding ieder weekend verblijven in het huis van zijn tante Severa Grave PFC Cruz Gamboaen genieten van haar kookkunsten. Zijn neef Severo herinnert zich de laatste keer dat Cruz bij hen op bezoek was vroeg om zijn schoenen te poetsen. Terwijl Severo dit deed vroeg hij waar Cruz nu heen ging na Ft.Bliss. Cruz vertelde dat hij voor een aanvullende training naar Little Rock, Arkansas werd overgeplaatst en van daaruit de oversteek zou maken naar Europa.
Geen van de nog levende nichten en neven herinnert zich de datum dat onze grootouders werden in kennis gesteld dat Cruz was "verloren in actie." Velen van ons herrineren zich de tijd die zij doorbrachten bij de grootouders om troost te brengen in deze droevige momenten. Het huisje van onze grootouders was dicht bij de spoorlijn en het kleine T & P depot. Iets wat iedereen zich herinnert is dat onze grootmoeder tot aan haar dood in 1954 hoopte Cruz te zien thuis komen met de trein, zij zag haar zoon vertrekken met de trein om nooit meer terug te keren. Iedere keer dat ze de fluit van de trein hoorde, ging ze aan haar deur staan wachten. Helaas zou het nog 65 jaar duren voordat we wisten wat zijn lot was en dit hoofdstuk konden afsluiten.

Vickie Gomez


Op 31 december 2009, aboneerde Cruz 'nicht, Vickie Gomez zich op Ancestory.com, een programma dat haar mogelijk maakte om officiële documenten te bekijken. Diezelfde avond vond ze de militaire fiche bij de NARA waarin wordt vermeld dat in plaats van MIA, Cruz gesneuveld was en begraven op het Ardennes Amerikaans Kerkhof in België. Ze plaatste een Memorial op de "Find a Grave" website waar ik het verhaal las. Ze deed een oproep om een foto van het graf te nemen wat ik dan ook deed tijdens de Memorial Day 2010. Ik was aangegrepen door het droevig lot van PFC Cruz Gamboa en daarom adopteerde ik het graf.


Nieuwe informatie zal worden toegevoegd indien gevonden.

Ik adopteerde het graf van Cruz via de organisatie "Le Royal Briscard". Deze organisatie staat in voor adoptie van de graven op de Amerikaanse kerkhoven in België. Ieder jaar wordenCertificat of adoption. tijdens een ceremonie de certificaten van adoptie uitgereikt. Opgericht in 1992, op initiatief van de Heer M. Arsène Debatisse's, op dat ogenblik voorzitter van de Koninklijke Genootschap « Le Briscard » en gesteund door de raad van beheer, werd de ceremonie van hulde en herinnering geboren. De vereniging herdenkt de Amerikaanse militairen en gesneuvelde soldaten tijdens het bloedige Ardennenoffensief in de gure winter van december 1944 tot 1945. Deze dubbele ceremonie heeft de naam gekregen "Sponsoring Amerikaanse graven”. Deze actie loopt het ganse jaar door. Iedereen moet zich hierdoor aangesproken voelen en kandidaat sponsors zoeken in zijn familie en zijn kennissenkring!

Mijn dank gaat naar Vickie Gomez voor het verhaal en de foto's van haar nonkel Cruz Gamboa. Ook hartelijk dank aan Mr. Geoffrey Gentilini voor de opzoeking in de NARA archieven in St Louis, MO en het zenden van de "Morning reports".