-S/Sgt Roger E Edgar Geb. 01/12/1923 - Overl. 06/15/2008


Sgt Roger E EdgarRoger Edgar werd geboren in Missouri in 1923. Zijn ouders waren Ross E Edgar en Mina Edgar (1887-1974). De Edgar familie leefde in de stad Joplin in het zuiden van Jasper County en Noord Newton County in het zuid-westen van de staat Missouri. Joplin is de grootste stad van Jasper County. Roger Edgar gradueerde aan de Joplin high school in de klas 1940. Hij begon zijn dienst in het leger te Jefferson Barracks, MO op 27 Nov, 1942. Roger werd ingedeeld bij het Air Corps. Roger trouwde met Dorothy (Dort) en ze hadden samen een dochtertje Karol Ann. Roger deed zijn gunnery training te Laredo, TX en werd ingedeeld bij de 449th Bomb Group. (zie de foto verder op de pagina). Hij volgde ook de opleiding tot radio operator op een B-24 waarbij hij succesvol slaagde.
Sgt Roger Edgar werd toegevoegd aan de Thieme crew in het prille begin van het 719th squadron 449th Bomb group en begon de doorgedreven crew training. Sgt Roger Edgar was ook aan boord tijdens de crash van de "Betty Ann" in Marokko op 15 December 1943. Oorzaak was het bar slechte weer en het uitvallen van de boord+instrumenten.
Roger was een van de gelukkigen die ongedeerd uit deze crash kwamen. Sgt Carl Vaagen brak zijn beide benen op 2 plaatsen en Sgt Guy Blakely brak zijn enkels en had een lelijke snijwonde aan zijn been. Er waren 13 mannen aan boord van de "Betty Ann", dus 3 man extra als passagier. Iedereen kon op tijd het vliegtuig verlaten maar Kapitein Hayes opende te vroeg zijn valscherm waardoor het gescheurd werd door het staartstuk van het vliegtuig. Hij viel zijn dood tegemoet. Na dit tragische ongeluk was de Thieme crew her en der verspreid.
Op 15 Januari, 1944 vloog S/Sgt Roger Edgar zijn eerste gevechtsmisie als vervanger voor S/Sgt Meddie Brouillette met de Frones crew in de B-24 genaamd "Supermouse". S/Sgt Meddie Brouillette was een vast lid van deze crew maar verbleef in het ziekenhuis met vrieswonden, hij zou later sterven in de missie #40 boven Boekarest als vervanger in de Thieme crew.
Het doelwit was het rangeerstation van Prato, Italië. Tijdens het naderen van het doelwitRoger at Laredo on his gunnery training kreeg de "Mighty Mouse" tailnr #10; serial #41-28594 problemen waarbij 2 motoren en de stroom uitvielen, de bemanning kreeg de keuze om het vliegtuig te verlaten of proberen terug te geraken. 6 man namen de verkeerde keuze en stierven in de crash van de "Supermouse" in de Adriatische zee in de nabijheid van de stad Ancona, Italië.

Deze foto werd genomen tijdens de gunnery training in Laredo, TX van links naar rechts: Fussa, Yando, McConnel, Edgar, Dobrazanski. Edgar was de enige die de oorlog overleefde!

S/Sgt Roger nam de juiste beslissing en landde in vijandelijk gebied te samen met S/Sgt William Irvin. De 2 andere crew leden werden later gevangen genomen door de Duitsers en opgesloten in een Stalag tot aan de bevrijding van het kamp. Roger en zijn maat leefden ondergedoken bij Italiaanse boeren tot aan de overgave van Italië. Na de overgave vervoegden ze terug het Amerikaans leger en waren blij het avontuur te hebben overleefd.
S/Sgt Roger Edgar werd later beloond met de "Silver Star" onderscheiding voor de betoonde moed en werd teruggestuurd naar de US. In de jaren 50 verhuisde de Edgar familie naar Californië waar Roger leefde tot aan zijn dood op 15 Juni, 2008. Roger had tot aan zijn pensioen les gegeven in de lagere school van Yuba City, CA. De laatste jaren leefde Roger teruggetrokken bij zijn dochter Karol in Yuba City. Roger zal altijd gemist worden als Vader, Grootvader en vriend.

Brief uit Italië, brief van Dorothy, krantartikel, telegram, getuigenis S/Sgt Edgar


Letter from ItalyLetter from DorothyNewspaper clipTelegramMACR2397
Pagina's uit de MACR 2397 en getuigenissen van T/Sgt Clayton en S/Sgt Irving.

Place of crash on the MACR2397MACR2397MACR2397Clayton statement on MACRStatement of S/Sgt William IrvingSpecial thanks go to his daughter Karol for the letters and pictures she kindly provided to me in the memory of her beloved father, Roger E Edgar.