-


S/Sgt Meddie Brouillette Geboren 07/25/1922 - KIA 04/04/1944Meddie BrouilletteMeddie Brouillette werd geboren op 25 juli 1922 in Fowler, Benton County, Indiana. Zijn vader was Louis Phillip Brouillette (11/13/1895-1/15/1984). Zijn moeder was Agnes Sego (6/9/1896 - 4/8/1976). Zijn ouders zijn begraven op het
Sacred Heart Cemetery, Benton County IN. Meddie's naam is in de grafsteen van zijn ouders gebeiteld. De Brouillette familie heeft zijn wortels in L'Acadie, Quebec Canada. Ze kwamen naar Amerika in de late jaren 1800. Hij ging naar school in Fowler Benton County en is afgestudeerd in 1940.
Meddie mobiliseerde in Fort Benjamin Harrison IN op de 11/11/1942. Meddie werd ingedeeld bij de luchtmacht en hij begon zijn opleiding als monteur in de luchtvaart aan de AAF technische opleiding school, Amarillo Army Airfield, Amarillo, Texas en werd gekwalificeerd om lid te worden van een Flying Fortress bemanning. Hij werd gepromoveerd tot korporaal en vervolgde zijn opleiding aan de Consolidated Vultee Air Craft school in San Diego. Meddie werd gekwalificeerd als engineer en kreeg ook zijn gunner wings te Laredo TX. In de loop van zijn dertien maand durende training was hij gelegerd in acht verschillende Staten in de US. Hij werd vervolgens ingedeeld bij de 449th Bomb Group op de luchtmachtbasis nabij Bruning, Nebraska. Daarna was hij gestationeerd in Kentucy voor de gevorderde opleiding in de ballistiek en bombardementen vanuit de lucht. Even voor de overtocht naar Grottaglie kreeg Meddie nog de tijd om zijn Click on imageouders te bezoeken en zijn geliefde hond "Shep". Zijn originele crew was de Clarence Frone crew 9-1G-B in de 449e Bomb Group 719e Squadron. Omdat Meddie klein van gestalte was kreeg hij de functie van "ball turret gunner", een zeer gevaarlijke en oncomfortabele positie en de post van first engineer. De originele B-24 waarin Meddie vloog was de "Supermouse" Tail #10 serial # 41-28594; afgeleverd op de 20-10-1943 op Bruning Airfield. Op 1/15/44 stortte deze B-24 neer in zee na motorpech. Deze dag 15 januari 1944 deed de 449th Bomb Group een raid op het rangeerterrein Prato, Italië. Kort na het passeren van het eiland Elba vielen 2 motoren van de B-24 uit,er waren slechts 2 opties, hetzij het vliegtuig verlaten of een noodlanding in het water op zee.De bemanningsleden kregen S/Sgt Meddie Brouillettekennelijk de keuze. De vier die het vliegtuig verlieten maakten de goeie keuze en landen heelhuids in vijandelijk gebied. 2werden direkt gevangen genomen en 2 doken onder bij ItaliaanseMeddie en zijn kozijn Joe Brouillette boeren tot wanneer Italië zich overgaf. De andere zes die ervoor kozen om op het vliegtuig te blijven stierven in het water.
Meddie Brouillette had het geluk samen met een andere boordschutter Angelo Gervasi van niet aan deze missie te hebben deelgenomen. Daarna werd hij toegevoegd bij de crew van de B 24 "Sky Bandit". Meddie was een model soldaat en mocht de "Good Conduct Medal" dragen.
Zijn geluk was echter van korte duur,op 04/04/1944 verving hij bij de Thieme Crew een getrouwde man met vier kinderen op de zeer gevaarlijke missie #40 met als doel het rangeerstation. Meddie was ongetrouwd en had geen kinderen daarom bood hij zich vrijwillig aan om hem te vervangen. Hij werd gemeld als "missing in action" gedurende een jaar, dan gerapporteerd "Killed in Action". Meddie werd net geen 22 jaar,zijn 22ste verjaardag was op 25 juli 1944.
In 1945 kreeg zijn moeder Agnes Brouillette postuum de "Airmedal with one oak leave cluster" en het "Purple Heart" onderscheiding voor de betoonde moed. Dit gebeurde op Stout Field Indianapolis in de kapel tijdens een speciale ceremonie door Kapitein Em. I Hirsch.
Meddie is begraven op het Ardennes American Cemetery in Neuville-en-Condroz op Plot C, rij 12, graf 32. Hij werd overleefd door zijn ouders,zijn broer Marvin Joseph (vocht in de Pacific tegen de Japanners),zijn zusters Florence, Mary en Phyllis Brouillette. Het was een groot verlies van een vriendelijke en hulpvolle jonge man en hij wordt tot op heden vereerd in de Brouillette familie.

Hier het graf van Meddie, de MACR pagina en de MIA brief en KIA telegram.

click on imageclick on imageclick on imageBrief aan zijn ouders dat Meddie was MIATelegram aan zijn ouders dat Meddie was KIA

Zijn zuster Florence stuurde mij het volgende:

Meddie" Mom and Dad received a letter from the government asking if they would like to have his remains shipped back for burial in Fowler, Indiana.  My dad said an infactic “NO”  He felt that they could not be sure it was Meddie or someone else’s remains and Mother had gone through enough.  Don’t open the wound up again.Sgt Meddie Brouillette  Mom and Dad have a tombstone in Fowler with Meddie’s name engraved.  I do believe that a gravesite was purchased for him.  Meddie has been and is with his fellow comrades and we do not wish to have his grave disturbed.  There is no immediate family in Fowler.  His sister, Phyllis, lives 100 miles away and I am in California.  We have commemorated him at St. Francis Assisi School, Santa Clara De Asis Catholic Church and Mary has an endowment fund in his memory at the Catholic Cathedral Preparatory School in San Francisco.  We have and do honor and revere him in our own ways.  He will always be in our hearts and we are so blessed to have him as our brother."

Ann Thieme Blankenship vertelde het volgende:

I remember my mom telling me about Meddie.  She said my dad really liked him.  I think he was from French Canadian stock and was very funny.

Hier collages gemaakt door de familie ter herinnering en ter ere van T/Sgt Meddie Brouillette. Klik op de artikels in de collages om te lezen.
Collage on Meddie Brouillette Collage on Meddie Brouillette

Hier enkele foto's genomen op Brunning Airfield, Nebraska eind 1943.

In de eerste serie foto's van de B-24 "Supermouse" afgeleverd te Bruning oç 20 Oktober, 1943, toegewezen aan de Frone's crew. Tail #10; serial #41-28594. Stortte neer in de Adriatische zee op 15/01/1944 met de Frone's crew aan boord. Meddie was niet aan boord en werd vervangen deze dag. De Frone's crew was meddie's originele crew. Zie rechts onderaan SGT Thomas Munley die stierf in de crash van "Supermouse" Tom was een boordschutter en zijn naam is vermeld op de "Tablets of the Missing" van het Florence American Cemetery
in Italië


S/Sgt Meddie in front of SupermouseB-24 SupermouseNose art SupermouseB-24 Supermouse
Supermouse in flightNose turret of SupermouseWaistgunner SGT Thomas Munley

Hier foto's van de Frones crew en de B-24 "Dixie Belle" in Brunning, Nebraska. Afgeleverd te Bruning op 1 Nov. 1943, toegewezen aan de Grimmer crew. Neergeschoten 4/4/44 boven Bucharest met Kendall's crew aan boord. Tail #13; serial #41-29193.

Frone crew B-24 Dixie Belle

 

Purple Heart onderscheiding,Presidentiële onderscheiding enz..., begravings document.

Purple HeartCitation Franklin RooseveltCitation of HonorDocument of BurialBurial Document Neuville en Condroz
Op 26 Februari, 2010 bezochten Rudy Delwart en Emmanuel Papin Meddie's graf, zij bewezen eer aan Meddie en plaatsten bloemen. Rudy en Emmanuel adopteerden Meddie's graf.
Rudy Delwaert at the grave.Flowers on grave.Memorial Day 29  Mei 2010.

Wordt vervolgd bij het vinden van nieuwe informatie...

Speciaal dankwoord voor Meddie's zuster Florence voor alle foto' en documenten. Ook dank aan Mr. Mike James voor de foto's van zijn grootoom SSGT Thomas Munley die stierf met de Frones crew, Meddie's originele crew.